Omagiu femeii romance. Satul Apsa de Jos, Maramuresul Istoric. La Multi Ani tuturor romanilor din jurul Romaniei!

Daţi mai departeTweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

În localitățile românești din regiunile Maramuresului Istoric, sudului Basarabiei si nordului Bucovinei, din Transcarpatia, Odesa, Cernăuți si Tinutul Herța, în zonele rurale din Basarabia cuprinsa in Republica Moldova, dincolo de Nistru pana la Bug si mai departe, in Rasaritul Romanesc, pana in indepartata si inghetata Siberie sau in stepele Kazahstanului, unde ne-au ramas frati deportati de criminalii bolsevici, in comunitatile romanesti de la sud de Dunare, din Serbia si Bulgaria, romanii nostri care, razbatand sub vremuri au ramas si sub rit vechi, sărbătoresc duminică Ajunul Crăciunului urmat luni de Nasterea Domnului.

La noi este Boboteaza, Botezul Domnului, iar in ziua Craciunului pe stil vechi il praznuim pe Sfantul Prooroc Ioan Botezatorul, dupa cum ne amintesc si colegii nostri de la TOCPress, portal de informare al romanilor din Transcarpatia, Odesa si Cernauti. Basarabia-Bucovina.Info le ureaza tuturor romanilor din spatiul istoric, etnic si cultural romanesc La Multi Ani! Peste tot in acest spatiu, de la Nistru pan’ la Tisa, rasuna aceeasi limba, mantuieste aceeasi credinta, dainuie acelasi popor: poporul roman!

Anul trecut am fost si noi in Maramuresul Istoric, pe frumoasele plaiuri romanesti de la dreapta Tisei, acolo unde traditiile noastre ancestrale se pastreaza cu piosienie si mare sfintenie. Am intalnit oameni minunati, parca rupti din painea frageda a lui Dumnezeu, energici si cu ochi sclipitori de daci liberi. Dar, mai presus de toate, ne-au impresionat femeile maramuresence. Femeile romance de sub crucea lui Stefan, care, in ciuda vitregiilor si atacurilor la dreapta credinta au tinut si tin puternic de Biserica stramoseasca, dupa cum puteti vedea si auzi in filmarile pe care le prezentam aici. Acum, cand doamnele Romaniilor Mici de peste Tisa, Prut, Nistru si Dunare sarbatoresc Craciunul, cantand cate o colinda de bucurie pentru Nasterea Mantuitorului dar si de dor pentru noi, rugandu-se fierbinte pentru neam, asa cum au facut-o toata viata, gandul nostru se indreapta spre ele.

Sa fie asa cum ne-a recitat, lacrimand, o batranica de la Biserica lui Ion Neculce din Boian: “Va-ntindem mana peste Prut, Si voi la noi s-o-ntindeti, Iar granita ce a crescut, In flacari s-o aprindeti, Sa nu mai fie vreun hotar, intre voi si noi, Sa facem Romania Mare, dar fara de razboi!”

Acest articol se doreste a fi un mic omagiu adus bravei femei romance de dincolo de sarma ghimpata aruncata de sovietici peste trupul Romaniei, si azi sangerand. Ne plecam in fata jertfei voastre de zi cu zi, doamne cu maini muncite ce se inchina cu vrednicie la icoana Maicii Domnului si cu ochi in lacrimi ce se scurg pe fata brazdata adanc precum harta Romaniei dupa trecerea senilelor tancurilor rusesti.

La Multi Ani, dragi surori, mame si bunicute care “tineti puternic de Credinta” si “nu va lasati”!

Apsa de Jos - Maramuresul Istoric - Transcarpatia -Basarabia-Bucovina.Info

Biserica Ortodoxa din Apsa de Jos 000 - Maramuresul Istoric - Transcarpatia -Basarabia-Bucovina.Info

Satul Apsa de Mijloc - Maramuresul Istoric - TocPress.Info - Basarabia-Bucovian.Info

Iesirea la Tarina in Apsa 1937 - Maramuresul Istoric - TocPress.Info - Basarabia-Bucovina.Info

Biserica Ortodoxa din Apsa de Jos 00 - Maramuresul Istoric - Transcarpatia -Basarabia-Bucovina.Info

Biserica Ortodoxa din Apsa de Jos 0 - Maramuresul Istoric - Transcarpatia -Basarabia-Bucovina.Info

Biserica Ortodoxa din Apsa de Jos 1 - Maramuresul Istoric - Transcarpatia -Basarabia-Bucovina.Info

Biserica Ortodoxa din Apsa de Jos 2 - Maramuresul Istoric - Transcarpatia -Basarabia-Bucovina.Info

Biserica Ortodoxa din Apsa de Jos 3 - Maramuresul Istoric - Transcarpatia -Basarabia-Bucovina.Info

Biserica Ortodoxa din Apsa de Jos 4 - Maramuresul Istoric - Transcarpatia -Basarabia-Bucovina.Info

Biserica Ortodoxa din Apsa de Jos 5 - Maramuresul Istoric - Transcarpatia -Basarabia-Bucovina.Info

Biserica Ortodoxa din Apsa de Jos 6 - Maramuresul Istoric - Transcarpatia -Basarabia-Bucovina.Info

Biserica Ortodoxa din Apsa de Jos 7 - Maramuresul Istoric - Transcarpatia -Basarabia-Bucovina.Info

Biserica Ortodoxa din Apsa de Jos 8 - Maramuresul Istoric - Transcarpatia -Basarabia-Bucovina.Info

Biserica Ortodoxa din Apsa de Jos 9 - Maramuresul Istoric - Transcarpatia -Basarabia-Bucovina.Info

Biserica Ortodoxa din Apsa de Jos 10 - Maramuresul Istoric - Transcarpatia -Basarabia-Bucovina.Info

Biserica Ortodoxa din Apsa de Jos 11 - Maramuresul Istoric - Transcarpatia -Basarabia-Bucovina.Info

Biserica Ortodoxa din Apsa de Jos 12 - Maramuresul Istoric - Transcarpatia -Basarabia-Bucovina.Info

Biserica Ortodoxa din Apsa de Jos 13 - Maramuresul Istoric - Transcarpatia -Basarabia-Bucovina.Info

Biserica Ortodoxa din Apsa de Jos 14 - Maramuresul Istoric - Transcarpatia -Basarabia-Bucovina.Info

Biserica Ortodoxa din Apsa de Jos 15 - Maramuresul Istoric - Transcarpatia -Basarabia-Bucovina.Info

Biserica Ortodoxa din Apsa de Jos 16 - Maramuresul Istoric - Transcarpatia -Basarabia-Bucovina.Info

Biserica Ortodoxa din Apsa de Jos 17 - Maramuresul Istoric - Transcarpatia -Basarabia-Bucovina.Info

Biserica Ortodoxa din Apsa de Jos 18 - Maramuresul Istoric - Transcarpatia -Basarabia-Bucovina.Info

Biserica Ortodoxa din Apsa de Jos 19 - Maramuresul Istoric - Transcarpatia -Basarabia-Bucovina.Info

Biserica Ortodoxa din Apsa de Jos 20 - Maramuresul Istoric - Transcarpatia -Basarabia-Bucovina.Info

Biserica Ortodoxa din Apsa de Jos 21 - Maramuresul Istoric - Transcarpatia -Basarabia-Bucovina.Info

Fotografii de Cristina Nichitus Roncea                                                                                         

Fotografii de Arhiva: TOCPress.Info

Publicam cu aceasta ocazie si relatarea colegului nostru de peste Prut, Dinu Rusu, venit la fratele de peste Tisa, Ion Botoş de la Societatea Dacia, in satul vizitat si de noi, Apsa de Jos, aflat nu departe de centrul Europei. Centrul geografic al Europei se afla chiar in Maramuresul istoric! Vom reveni cu fotografii de la biserica de lemn din Apsa, veche de 500 de ani, si cu documente si marturii inedite privind deportarile romanilor din Apsa de Jos in timpul ocupatiei sovietice. Nu uitati sa urmariti filmarile impresionante de la sfarsitul articolului, din care veti afla crezul romanilor din nordul, estul si sudul Romaniei. (V.R.)

Apşa de Jos: satul bisericilor „bătrâne”

Maramuresul Istoric - Biserica de lemn din satul Apsa de Jos - Basarabia-Bucovina.Info

de Dinu Rusu, Moldova.org

Tisa face un zgomot nemaipomenit, apa – „clocoteşte”, de parcă şi-ar cânta simfonia. Sunt la centrul geografic al Europei, aflat în apropiere de satul Dilove din regiunea Transcarpatică a Ucrainei. Curios lucru, cel puţin pentru mine, există trei vestigii care indică acest fapt. Primul – o bornă cu alb şi albastru, instalată în 1887, pe timpul imperiului Austro-Ungar; al doilea – o plăcuţă fixată pe timpul Uniunii Sovietice, al treilea – un monument construit după ce Ucraina îşi declară independenţa.

Aproape de inima geografică a continentului, pe malul drept al Tisei, îşi deapănă istoria din vechime o salbă de sate româneşti. Despre ele şi despre oamenii de aici prea puţin se scrie.

Am mers din curiozitate, or, aici, în dreapta Tisei sunt cele mai vechi aşezări româneşti, populate cu demnitate de urmaşii adevăraţi ai dacilor liberi, urmaşii lui Bogdan şi Dragoş. Se spune că de prin Maramureşul istoric a descălecat Dragoş către Moldova şi tot de aici porneşte graiul pur românesc. Şi astăzi dacă stai la sfat cu moroşenii poţi observa graiul lor parcă luat din cronicari.

Una din „bătrânele” localităţi aflate pe malului drept al Tisei este Apşa de Jos.  Într-un document scris în limba română şi publicat de Iona Mihalyi de Apşa în „Diplome maramureşene din sec. XIV şi XV” este menţionat că localitatea Apşa de Jos este atestată documentar la 25 noiembrie 1387. Mai bine de cinci secole,  Apşa de Jos a purtat acest nume, dar după 1946 localitatea este rebotezată de sovietici Dibrova. Şi chiar dacă din anul 2000 s-a solicitat revenirea la toponimul vechi, iar după ce a fost organizat şi un referendum, oricum abia în 2004 autorităţile au permis ca Dibrova să se numească Apşa de Jos.

Apşa de Jos e o localitate deosebită în care oamenii au apărat şi-n vremuri de grele încercări bisericile neamului. În mijlocul localităţii sunt două coline şi pe ambele se află câte o biserică de lemn. Prima a fost ridicată la 1561 şi are hramul „Sfântul Nicolae”, iar a doua la 1776 şi are hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Biserica veche de lemn este catolică, însă iniţial a fost ortodoxă. După anul 1990, moroşenii mână de la mână mai ridică o biserică, de data aceasta una de piatră şi pentru  a păstra suflul istoriei au pus o poartă de lemn maramureşeană.  Şi pentru că în ziua în care subsemnatul a fost la Apşa de Jos era duminică, în ambele lăcaşuri sfinte erau creştini. Am aflat că de sărbători şi-n zilele de duminică oamenii locului se salută cu: „Lăudăm pe Iisus!”.

Acum câţiva ani, doctorul Ion M. Botoş, preşedintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcapatia „Dacia”, hotărăşte să deschidă în propria-i casă Muzeul de Istorie şi Etnografie „Dacia liberă”. În secţiile muzeului sunt cărţi, ziare, reviste cu şi despre românii din Trascarpatia şi Maramureşul istoric. De asemenea, aici este o colecţia impunătoare de numismatică din diferite perioade ale istoriei, precum şi una de ceramică tradiţională. Ion Botoş a ales cu migală toate vestigiile, astfel muzeul reprezintă un adevărat centru de cultură şi spiritualitate.

Pe timpuri la Apşa de Jos erau căsuţe de lemn maramureşene, astăzi sunt o mulţime de palate, care mai de care mai măreţe. Mai toate au de la 20 de odăi în sus, iar cel mai mare peste 50 de odăi. Cel mai interesant este că apşenii nu-şi vând casele, ci le dăruiesc. La auzul acestor vorbe am zis: „Iată cine respectă mesajul din cântecul lui Mihai Ciobanu – „Casa părintească nu se vinde”! Oriunde ar pleacă, cei de la Apşa de Jos revin la vatră. Ei nu vând pe nimic în lume casa, tradiţia şi neamul. E o lecţie pe care trebuie să o învăţăm toţi cei care vorbim şi trăim româneşte. La drum în România Mică!

Multumiri si La Multi Ani!

Basarabia-Bucovina.Info

Crez romanesc in nordul Bucovinei

Crez romanesc in Maramuresul Istoric



Crez romanesc in sudul Basarabiei

Biserica din Borisauca vazuta de Basarabia-Bucovina.Info de BasarabiaBucovinaInfo

Vedeti si

FOTOGRAFII. Biserici din Cernauti, nordul Bucovinei

Biserica si monumentele din Babele, satul lui Averescu. 22 Fotografii

Slujba la biserica din satul Borisauca, regiunea Odesa, sudul Basarabiei

Icoane romanesti in Catedrala Acoperământul Maicii Domnului din orasul Ismail

Biserica din Boian, Doina lui Eminescu si Unirea. Documente si 35 de Fotografii

Hristos s-a Inaltat! Biserica lui Ion Neculce si marturia credinciosilor romani din Boian, regiunea Cernauti. VIDEO

Crezul romanesc al unei batranici la Biserica lui Ion Neculce din Boian, in nordul Bucovinei. VIDEO

IPS Teofan despre Basarabia, Unire si 1812 – “cel mai trist moment din istoria neamului românesc”

Nistrule, râu românesc. Cantec despre ocupatia sovietica a Basarabiei si Bucovinei. VIDEO

Vizionati aici Albumele de Fotografii Basarabia-Bucovina.Info

Dati un “Like” Paginii de Facebook Basarabia-Bucovina.Info

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Shortlink: