Semnale editoriale: POLITICA CULTURALĂ în RSS Moldovenească 1944-1956, de Valentina URSU și VREMEA INCERCARILOR. Relațiile româno-sovietice 1930-1940, apărută la INST

Daţi mai departeTweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Alexandru Murad Mironov - Vremea incercarilor Relatiile Romano Sovietice 1930 - 1940 INST si Valentina URSU Politica culturala in RSSM - Basarabia-Bucovina.InfoA aparut la Editura Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului lucrarea cercetatorului Alexandru-Murad Mironov Vremea încercărilor. Relațiile româno-sovietice, 1930-1940, cu un Cuvânt înainte de Constantin Bușe, INST, București, 2013, 484 p., format 17/24 cm. Coperta volumului contine o reproducere dupa o carte postala veche cu Cetatea Soroca, publicata de portalul Basarabia-Bucovina.Info, caruia autorul ii aduce multumiri. De la Targu Mures ni se semnaleaza si lansarea unui volum despre problematica agresarii romanilor din Basarabia prin propaganda sovietica la nivel cultural. Din partea autoarei, dupa semnalul editorial semnat de prof. Nicolae Balint, va oferim mai jos, in format PDF, Capitolul 1 al acestei lucrari aparute sub egida Asociatiei Nationale a Tinerilor Istorici din Moldova (ANTIM).

”Politica culturală în RSS Moldoveanească, 1944-1956”

Volumul cu titlul de mai sus, foarte bine structurat și închegat, a apărut în anul 2013 prin bunele oficii ale Editurii ”Pontos” și aparține doamnei prof. univ. dr. Valentina Ursu de la Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă” din Chișinău.

În această nouă lucrare lansată recent la Biblioteca Americană din Târgu Mureș – mai precis cu ocazia omagierii zilei Unirii Basarabiei cu României – prolificul autor de studii și cercetări, prof. univ. dr. Valentina Ursu, surprinde cu multă acuitate și acribie științifică aspecte ale unei probleme de mare interes, dar și de mare impact: instaurarea comunismului în Basarabia.

Pentru cei mai puțin avizați cu problematica istorică, titlul ar putea să pară unul neutru sau chiar unul banal.

Pentru cei avizați, dar și pentru cei interesați de fenomenul istoric, titlul are însă o semnificație aparte. Sunt anii de început ai implementării organizate, planificate și dirijate a experimentului comunist, cu un obiectiv bine și precis definit: marginalizarea într-o primă etapă și ulterior distrugerea elitelor românești. Toate aceste acțiuni vizau în subsidiar asimilarea elementelor identitare specifice culturii române din Basarabia și impunerea unui nou model cu un pronunțat caracter sovietic proletcultist.

De fapt, aceeași dramă, dar la o dimensiune ceva mai mică, o traversam și noi, românii din fostul Regat al României, țară devenită Republică (comunistă) la 30 decembrie 1947.

În paginile noului său volum autoarea a reușit să surprindă foarte bine lipsa acută de personal calificat din domeniul culturii la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, în Basarabia, iar această situație se datora faptului că bună parte din elita culturală de aici fusese deportată din ordinul lui Stalin, fie că se refugiase în alte țări.

În aceste condiții era firesc ca acțiunile ocupantului sovietic din Basarabia să fie mult ușurată, iar acest aspect este nuanțat cu multă elocvență de către autoare în paginile cuprinse în subcapitolele ”Politica de cadre” și ”Politica editorială”.

Și ca să ilustrez cele afirmate anterior, vă voi sugera doar câteva cifre furnizate chiar de autoare. Spre exemplu, în 1948, la Școala de Muzică din Chișinău, din 51 de de cadre, doar 3 erau români basarabeni, iar aceeași situație putea fi întâlnită și la Conservatorul Moldovenesc de Stat, precum și la alte instituții de cultură.

O situație similară se putea întâlni și la Direcția de Conducere a Artelor, instituție ce funcționa pe lângă Consiliul de Miniștri al RSS Moldovenești, fapt ce ne oferă o imagine a brutalității cu care se opera împotriva elementului românesc. Din cei 9 funcționari superiori ai respectivei Direcții, doar unul era român, dar nici măcar acesta nu era intelectual, ci un mecanic specialist.

În subcapitolul dedicat ”Politicii editoriale”, d-na Valentina Ursu tratează pe larg, în aceeași manieră științifică, problema conținutului ideatic al operelor care se concep și publică în această perioadă, opere puternic influențate de curentul proletcultist.

Infuzia puternică de comunism sovietic, precum și a literaturii sovietice în cultura română din Basarabia constituie ideea de bază pe care se fundamentează abordarea de către d-na Valentina Ursu a subcapitolelor următoare, precum cel dedicat Uniunii Scriitorilor, Uniunii Compozitorilor și Uniunii Artiștilor Plastici din RSS Moldovenească.

Pe măsură ce veți parcurge lucrarea veți putea constata – sau mai bine spus veți avea trista revelație – a dimensiunii procesului de răspândire a ideologiei comuniste în domeniul culturii din Basarabia acelor ani.

Dacă despre dimensiunea acelui fenomen ne putem face cât de cât o idee, despre impactul implementării culturii sovietice în Basarabia putem doar să facem presupuneri având în vedere că și azi, dincolo de Prut, ideile comuniste sunt încă în vogă și câștigă adepți, iar Partidului Comunist este bine ancorat în viața politică din Republica Moldova.

Se cuvine menționat de asemenea și faptul că volumul – de o ținută grafică de excepție -, are în cuprinsul său și două consistente rezumate, unul în limba rusă și celălalt în limba engleză.

Cu ocazia lansării acestui volum la Biblioteca Americană din Târgu Mureș – filială a Bibliotecii Județene Mureș – au rostit scurte alocuțiuni d-ra dr. Monica Avram, director al Bibliotecii Județene Mureș, prof. univ. dr. Vasile Dobrescu și subsemnatul.

Personal sunt convins că acest volum își va găsi un binemeritat loc în bibliotecile de specialitate, dar și în cele ale ale împătimiților de istorie, volumul constituind o excelentă sursă de documentare pentru cei care doresc să se familiarizeze sau să-și completeze cunoștințele cu idei, fapte și documente cât se poate de sugestive referitoare la implementarea comunismului în Bsarabia.

La final, parafrazându-l pe poetul Tudor Arghezi, nu pot decât să spun: ”Carte frumoasă, cinste cui te-a scris…”.

Prof. Nicolae Balint, publicist

In Basarabia. lucrarea POLITICA CULTURALĂ în RSS Moldovenească 1944-1956, de Valentina URSU este disponibila spre vanzare online cu 115 lei prin Bestseller.Md

Cititi aici: CAPITOLUL I – COMPONENTELE POLITICII CULTURALE A PCUS ŞI STATULUI SOVIETIC ŞI PROMOVAREA EI ÎN RSS MOLDOVENEASCĂ (PDF)

Sursa: Basarabia-Bucovina.Info

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Shortlink:

One Response to Semnale editoriale: POLITICA CULTURALĂ în RSS Moldovenească 1944-1956, de Valentina URSU și VREMEA INCERCARILOR. Relațiile româno-sovietice 1930-1940, apărută la INST

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *