Basarabia-Bucovina.Info publica in exclusivitate al doilea extras-bomba din cartea generalului Ion Costas TRANSNISTRIA 1989-1992. Cronica unui razboi “nedeclarat” publicata de Editura RAO.
Cititi prima parte la CONCURS RAO BOOKS – BASARABIA-BUCOVINA.INFO. Castiga acum cartea generalului Ion Costas TRANSNISTRIA 1989-1992. Cronica unui razboi “nedeclarat”
“Operaţiunea a fost planificată cu exactitate, în stil militar, şi elaborată în detaliu, cu posibile variante de acţiune ale grupului operativ în cazul modificării situaţiei. Informaţiile şi elaborarea acestui plan de reţinere a criminalului Smirnov şi a echipei au fost strict secretizate, în primul rând, faţă de cadrele Ministerului Securităţii naţionale al Moldovei (şef – A. Plugaru). La elaborarea planului operaţiunii, au mai participat împreună cu mine alţi doi ofiţeri superiori ai MAI, în care aveam încredere. Am ordonat ca operaţiunea să fie pusă în practică de Chiril Panteleev, şef de direcţie la MAI, un ofiţer patriot, devotat neamului, curajos şi inteligent. Panteleev a plecat la Kiev la 27 august 1991, în fruntea unei echipe de intervenţie, alcătuite din carabinierii Radu Stratan, Victor Breahnă şi Gheorghe Ciobanu. În jurul orei 17.00, a sosit în capitala Ucrainei, a cazat grupul la hotelul Dinamo şi s-a dus la MAI în audienţă la ministrul Vasilişin, căruia i-am adresat o scrisoare cu următorul conţinut:
Ministrului afacerilor interne al Ucrainei, generalul‑colonel de miliţie Vasilişin A.V.
Începând cu 27 august 1991, Procuratura Republicii Moldova efectuează o anchetă în dosarul penal intentat împotriva unor lideri din Transnistria, care întreprind activităţi anticonstituţionale, constând în acţiuni ce încalcă integritatea teritorială a Moldovei, inclusiv prin proclamarea ilegală, în septembrie 1990, a RSS Moldoveneşti Transnistrene, înfiinţarea unor structuri paralele ale puterii etc. În plus, în zilele puciului din URSS, aceştia au înfiinţat în oraşul Tiraspol un comitet de sprijinire a GKCP şi au adoptat o serie de măsuri concrete de îndeplinire a hotărârilor acestora. Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova are un ordin de reţinere şi arestare a unuia dintre liderii importanţi, dl Smirnov Igor nikolaevici, care se ascunde pe teritoriul Ucrainei (Kiev). Rugăm să susţineţi şi să acordaţi ajutorul necesar grupului de cadre ale MAI moldovenesc, condus de locotenent-colonelul de poliţie Panteleev C.M., în vederea reţinerii infractorului (Smirnov I.n.).
Cu stimă şi respect, Ministru, General-maior I. Costaş
Întrucât Vasilişin se afla în acel moment la Sovietul Suprem al Ucrainei, Panteleev a fost primit de primul adjunct al acestuia, generalul-locotenent Berdov din cadrul Serviciului Intern, căruia i-a şi fost înmânată scrisoarea semnată de mine. Documentul conţinea rugămintea de a ne acorda sprijin în vederea căutării şi reţinerii infractorului. Scrisoarea avea anexată o copie a mandatului de arestare a lui Smirnov semnată de procurorul general. Panteleev le-a adus la cunoştinţă omologilor săi faptul că, potrivit informaţiilor operative ale MAI moldovenesc, Smirnov împreună cu un grup de persoane din Tiraspol au sosit în secret la Kiev şi încearcă să obţină o audienţă la preşedintele Ucrainei, Leonid Kravciuk. Scopul vizitei era să înmâneze declaraţiile şi o serie de documente ce conţineau cererea de primire a Transnistriei în componenţa Ucrainei.
Generalul-locotenent Berdov, un bărbat înalt, cu părul sur, de vreo şaizeci de ani, a dialogat cu omologul său pe un ton rece şi arogant. În loc de răspuns la cererea de a acorda sprijin, a început să citească o prelegere despre independenţa Ucrainei, asupra căreia, chipurile, ar atenta Poliţia din Moldova, precum şi despre Transnistria văzută, se pare de ucraineni, ca un „străvechi pământ ucrainean“.
Pe parcursul discuţiei de o oră, locotenent-colonelul Panteleev a încercat fără succes să-l atragă pe general de partea sa: a vorbit despre faptul că lui Smirnov îi este străin pământul Moldovei, că, de fapt, acesta a uzurpat puterea, încercând să dispună de un teritoriu imens la nivel de republică şi că aceasta reprezintă o infracţiune gravă, o lovitură de stat. Berdov a ascultat cu ostilitate şi, fără să răspundă cererii pentru un ajutor concret, l-a trimis pe Panteleev la şeful Direcţiei Afacerilor Interne din Kiev cu care, se pare, s-ar fi înţeles în privinţa „sprijinului“ pentru capturarea lui Smirnov. Panteleev a sosit la Direcţia Generală a Afacerilor Interne de la Kiev pe la ora 21.00. A fost primit de şeful Direcţiei, Vladimir Starovoit, care dădea impresia că nu ar şti nimic despre misiunea grupului de la Chişinău. Colonelul a propus amânarea discuţiei pentru dimineaţă, dar nici dimineaţa nu a acordat niciun fel de sprijin, evitând prin toate mijloacele să ia vreo hotărâre concretă. Panteleev a înţeles că trebuie să acţioneze singur, s-a adresat direct Secţiei 6 a Direcţiei Afacerilor Interne, explicând că el caută un infractor periculos, având mandat de arestare pe numele acestuia. În vederea sprijinirii grupului de capturare a infractorului, a fost desemnat cadrul operativ A. Daniliuc. Cu ajutorul acestuia, s-a putut stabili că Smirnov se ascunde la acel moment în hotelul Kiev al Comitetului Central al Partidului Comunist Ucrainean (care, de altfel, era păzit de cadrele KGB din Ucraina) şi că acestuia i s-au mai alăturat doi deputaţi ai Consiliului Orăşenesc Rîbniţa din Moldova. Fugarii se simţeau ca nişte iepuri hăituiţi, înţelegeau că imunitatea lor ca deputaţi nu-i va ajuta. Aşa s-a şi întâmplat. Ulterior, Veaceslav Zagreadski a redat astfel ceea ce a simţit atunci: „Cu o zi înaintea arestării, eu şi I.n. Smirnov am mers la un restaurant, am luat o sticlă de votcă, ne-am adus aminte de toţi tovarăşii noştri – camarazi de luptă – şi parcă ne-a venit mai uşor, au apărut convingerea şi conştientizarea faptului că nu suntem singuri şi, în caz de nevoie, există cineva şi în Ucraina care să lupte pentru noi…“.”
Va urma
Castiga o carte-eveniment dedicata celor cazuti in luptele pentru integritatea Republicii Moldova si apararea fruntariilor Europei: TRANSNISTRIA 1989-1992. Cronica unui razboi “nedeclarat” – de general Ion Costas, lansata pe 8 noiembrie la Biblioteca Centrala Universitara “Carol I” si disponibila spre cumparare la Editura Rao.
Pentru a castiga cartea oferita de Editura RAO si portalul Basarabia-Bucovina.Info, trebuie sa indepliniti trei criterii:
1. Sa raspundeti la intrebarea: Cand a avut loc Razboiul din Transnistria?
2. Sa dati un Like paginii de Facebook a Grupului Editorial RAO
3. Si un Like pe pagina de Facebook Basarabia-Bucovina.Info
Trimiteti apoi raspunsul cu datele Dvs de contact pe adresa de e-mail: contact@basarabia-bucovina.
In urma tragerii la sorti puteti deveni castigatorul unui volum al cartii generalului Ion Costas Transnistria 1989-1992: Cronica unui razboi “nedeclarat”
Castigatorul va fi desemnat prin tragerea la sorti din data de 20 noiembrie a.c. si apoi anuntat pe paginile de Facebook ale Rao Books si Basarabia-Bucovina.Info si prin e-mail.
Daca sunteti din Bucuresti puteti ridica volumul chiar de la autor, cu autograf, in cadrul lansarii de la Targul de Carte Gaudeamus din data de 21 noiembrie, ora 16.00, organizata la standul Editurii RAO.
Perioada de desfasurare a concursului: 10 noiembrie – 20 noiembrie 2012, orele 20.00. Castigatorul va fi afisat pe site in data de 21 noiembrie, la orele 00.00.
Va multumim!
Vizionati aici Albumele de Fotografii Basarabia-Bucovina.Info
Dati un “Like” Paginii de Facebook Basarabia-Bucovina.Info
Shortlink:
Pingback: Cum a fost rapit Igor Smirnov de sub nasul KGB la Kiev (II). Concursul Rao Books – Basarabia-Bucovina.Info: Castiga acum cartea generalului Ion Costas TRANSNISTRIA 1989-1992. Cronica unui razboi “nedeclarat” | Victor Roncea Blog
Pingback: Cum a fost capturat Igor Smirnov (III). Lansarea cartii generalul Ion Costas la Chisinau. Larry Watts: CIA si SUA au gresit cu Moldova si Transnistria. CONCURSUL Basarabia-Bucovina.Info – RAO Books continua | Basarabia-Bucovina.Info
Pingback: Lansarea de la Chisinau a cartii generalului Ion Costas TRANSNISTRIA 1989-1992. Cronica unui razboi “nedeclarat” – VIDEO. AUDIO – Larry Watts si Ioan Talpes la Radio Romania | Victor Roncea Blog
Pingback: Castigatorul concursului Rao Books – Basarabia-Bucovina.Info. EXCLUSIV: Cum a fost eliberat Igor Smirnov. Tradarea lui Snegur. ANEXELE volumului generalului Ion Costas. DOC | Basarabia-Bucovina.Info
Pingback: EXCLUSIV: Cum a fost eliberat Igor Smirnov. Tradarea lui Snegur. Castigatorul Concursului Rao Books – Basarabia-Bucovina.Info despre Razboiul din Transnistria si ANEXELE volumului generalului Ion Costas. DOCUMENTE | Victor Roncea Blog
Pingback: 21 de ani de la războiul de pe Nistru. Istoria unei fotografii memorabile a maestrului de front Tudor Iovu | Victor Roncea Blog