Astazi, 15 noiembrie, la ora 16:00, Editura RAO şi generalul Ion Costaş vă invită la un eveniment de excepţie – lansarea cărţii “Transnistria 1989–1992. Cronica unui război “nedeclarat””, semnată de generalul Ion Costaş. Lansarea va avea loc la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, str. 13 August nr 78 A, Chişinău, în prezenţa autorului şi a unor invitaţi speciali: generali şi ofiţeri ai Armatei Naţionale şi ai Ministerului de Interne; Ministrul Apărării al Republicii Moldova Vitalie Marinuţa, Ministrul Afacerilor Interne Dorin Recean; colonel Alexandru Gorgan; colaborator al Centrului de Cultură din cadrul Ministerului Apărării Alexandru Moraru; general Anton Gămurari; colonel Chiril Panteleev, Ministerul de Interne; Directorul Editurii RAO Bucuresti, Ovidiu Enculescu si altii, parlamentari, participanţi ai războiului de pe Nistru, oameni de cultură, etc.
Portalul Basarabia-Bucovina.Info, partener al Editura RAO in Concursul destinat castigarii de catre Dvs a acestei carti, va prezinta, in exclusivitate, a treia parte a incitantului extras din volumul generalului Ion Costas privind rapirea liderului separatis Igor Smirnov. Pentru primele doua parti, cititi:
Totodata, va oferim si cateva fotografii din timpul lansarii cartii la Biblioteca Centrala Universitara “Carol I” din Bucuresti, insotite de interventia istoricului american, prof dr Larry Watts, oferita de portalul Ziaristi Online.
Larry Watts: CIA si SUA au gresit in privinta Moldovei si Transnistriei la caderea URSS de ZiaristiOnlineTV
General Ion Costas: “Dupa capturare, Igor Smirnov a facut pipi pe el”
“În dimineaţa zilei următoare, la 29 august, în jurul orei 09.00, grupul de cadre MAI din Moldova, condus de Valeriu Apostol şi Tudor Odobescu, s-a dispersat pe neobservate lângă hotel. După o scurtă şedinţă, s-a luat hotărârea de a-l ademeni pe Smirnov să iasă din cameră în stradă, unde să fie reţinut. Se ştia că, la ora 10.30, va fi trimisă o maşină cu escortă prezidenţială de la cabinetul lui Kravciuk pentru fugarii din Tiraspol. La rugămintea lui Panteleev, Daniliuc a luat legătura cu un angajat al cabinetului preşedintelui, prin intermediul căruia l-a dezinformat pe Smirnov, comunicându-i că L. Kravciuk a devansat audienţa cu o jumătate de oră, iar maşina va sosi la ora 10.00. Smirnov, însoţit de deputatul rîbniţean A. Ciobanu, s-a grăbit să ajungă la ieşirea din hotel. Acolo era aşteptat de poliţiştii moldoveni. Zagreadski a întârziat, iar acest lucru l-a salvat.
Smirnov a fost prins de un luptător al brigăzii de poliţie cu destinaţie specială, Alexandru Zelinschi, în timp ce comisarul de poliţie al sectorului Botanica, Valeriu Apostol, îl ţinea pe liderul separatiştilor în cătarea automatului, trăgând şi câteva focuri de avertisment. Fără dificultate, Zelinschi l-a prins în braţe pe Smirnov, l-a aruncat pe bancheta din spate, a urcat şi el în maşină şi l-a înghesuit pe prizonier cu propriul corp. Când îl ducea pe preşedintele uzurpator la Chişinău, pe podul plutitor de peste Nistru, Apostol l-a scos pe Smirnov din maşină şi i-a spus că îl va arunca în apă, drept răzbunare pentru toate faptele pe care le comisese. Când prizonierului i s-a propus să-şi ia adio de la viaţă, acesta s-a speriat de moarte şi a cerut, cu lacrimi în ochi, iertare pentru tot şi, de frică, a făcut pipi pe el.
Din ordinul ministrului Vasilişin, tot Kievul şi regiunea respectivă au fost imediat blocate. A fost dată alarma la Miliţia din Kiev, apoi la cea din regiunile Vinniţa şi Odessa. Cu ajutorul KGB-ului au fost căutate şi verificate maşinile cu numere moldoveneşti. După lansarea operaţiunii Zahvat_ , nicio maşină moldovenescă nu ar fi putut să se strecoare pe lângă cordoanele de miliţieni, însă, în acel moment, conform planului elaborat anterior, grupul lui Apostol îl ducea deja pe Smirnov la Chişinău pe traseul Vinniţa–Iampol–Soroca. Conform planulului de capturare numerele de înmatriculare a autovehiculelor care au participat la operaţiune au fost schimbate cu indiciile auto din Ucraina (Kiev, Vinniţa, nicolaev şi Odessa). ne-am înţeles dinainte cu angajaţii bacului de la Iampol (am plătit pe el bine), iar seara târziu am transportat marfa preţioasă pe malul drept al nistrului. După ce planul de interceptare a eşuat, ucrainenii s-au gândit că grupul îl va transporta pe Smirnov prin Dubăsari şi Tiraspol şi au schimbat urmărirea pe această direcţie, dar s-au înşelat.
Ceilalţi membri ai grupului de capturare, în frunte cu locotenent-colonelul Panteleev, au circulat la început cu maşinile pe Kreşciatik şi pe alte străzi centrale ale Kievului, captând atenţia serviciilor speciale spre numerele de înmatriculare moldoveneşti, dar, mai ales, acoperind grupul lui Apostol. Panteleev îi ceruse anterior lui Daniliuc numere de înmatriculare ucrainene pentru maşini şi, montându-le în locul celor moldoveneşti, i-a ordonat grupului să iasă din Kiev spre Bielaia Ţerkovi. Au poposit la o benzinărie de unde se vedea bine postul Inspectoratului auto de stat şi au început a urmări cum cadrele acestuia opreau şi controlau autoturismele.
Prinzând momentul în care pe lângă benzinărie trecea pe partea postului de miliţie o maşină de gabarit mare, moldovenii s-au plasat pe partea stângă în spatele acesteia şi au trecut neobservaţi pe lângă post. Au avut o contribuţie şi numerele ucrainene, maşinile nu au fost oprite de-a lungul întregului traseu, de parcă ar fi fost invizibile pentru posturile IAS. La ora 02.00 noaptea, au trecut frontiera în Moldova, iar când au ajuns la Chişinău au aflat că ediţia de seară, de la ora 21.00, a programului de ştiri Vremea, de la primul canal de televiziune din Moscova, a transmis ştirea despre reţinerea la Kiev de către persoane neidentificate a preşedintelui autoproclamatei republici transnistrene, Igor Smirnov.
S-a mai anunţat că autorităţile din Ucraina derulează cercetări. Grupul lui Apostol l-a adus cu bine pe Smirnov în capitala Moldovei, ţară pe care acesta nu o iubeşte deloc şi, la 7 dimineaţa, a ajuns la izolatorul de detenţie preventivă al Direcţiei Afacerilor Interne din Chişinău. Operaţiunea a decurs fără complicaţii – nu au fost nici măcar răniţi –, iar pistolul Makarov cu muniţie, cele două automate AKS, 120 de gloanţe şi cele două veste antiglonţ s-au întors la depozitul de armament al MAI. După lecţia amară a evenimentelor de la podul Dubăsari, când practic nu a existat comunicare, de această dată ne-am pregătit bine. Am primit în permanenţă, prin comunicaţiile speciale, informaţii despre deplasarea grupului pe parcursul întregii operaţiuni. Panteleev a raportat dimineaţa, în zori, faptul că grupul de capturare a ajuns la Soroca. La ora 5 dimineaţa, la 12 ore de la începerea operaţiunii, deja îi comunicasem telefonic despre aceasta lui Snegur. I-am recomandat procurorului general Dumitru Postovan şi preşedintelui Comisiei parlamentare de combatere a criminalităţii, Victor Berlinschi, să îl acuze pe Smirnov de lovitură de stat. Liderului separatiştilor îi fusese adusă deja o acuzaţie potrivit art. 203, punctul 1, din Codul Penal al Moldovei, apărut în iunie 1990. Era vizitat permanent de anchetatorii Procuraturii Generale şi de numeroşi deputaţi, de exemplu, Valeriu Matei, dar cel mai activ era Victor Berlinschi. Despre ce discutau, nu ştiu, nu am văzut nici materialele anchetei.
La interogatoriu, Smirnov i-a menţionat pe toţi cei cu care a avut contacte permanente la Moscova, Chişinău şi Tiraspol. Toate acestea au fost înregistrate video de către Procuratură. Însă, ulterior, aceste filme nu au mai apărut niciodată nicăieri, iar informaţiile nu au fost divulgate. De ce? Dosarul penal împotriva lui Smirnov, sub acuzaţia de tentativă de lovitură de stat într-un anumit teritoriu, nu a fost închis şi se află la Procuratura Generală. La început, Snegur a dat dispoziţia de a-l îngheţa, apoi această intenţie a fost susţinută şi de Lucinschi. Însă, în dosarul lui Smirnov, de principiu, în orice moment, ar putea fi reluată ancheta.”
Va urma – Cum a fost eliberat Smirnov de la Chisinau si trimis la Tiraspol
Sursa – Basarabia-Bucovina.Info
Castiga o carte-eveniment dedicata celor cazuti in luptele pentru integritatea Republicii Moldova si apararea fruntariilor Europei: TRANSNISTRIA 1989-1992. Cronica unui razboi “nedeclarat” – de general Ion Costas, lansata pe 8 noiembrie la Biblioteca Centrala Universitara “Carol I” si disponibila spre cumparare la Editura Rao.
Pentru a castiga cartea oferita de Editura RAO si portalul Basarabia-Bucovina.Info, trebuie sa indepliniti trei criterii:
1. Sa raspundeti la intrebarea: Cand a avut loc Razboiul din Transnistria?
2. Sa dati un Like paginii de Facebook a Grupului Editorial RAO
3. Si un Like pe pagina de Facebook Basarabia-Bucovina.Info
Trimiteti apoi raspunsul cu datele Dvs de contact pe adresa de e-mail: contact@basarabia-bucovina.
In urma tragerii la sorti puteti deveni castigatorul unui volum al cartii generalului Ion Costas Transnistria 1989-1992: Cronica unui razboi “nedeclarat”
Castigatorul va fi desemnat prin tragerea la sorti din data de 20 noiembrie a.c. si apoi anuntat pe paginile de Facebook ale Rao Books si Basarabia-Bucovina.Info si prin e-mail.
Daca sunteti din Bucuresti puteti ridica volumul chiar de la autor, cu autograf, in cadrul lansarii de la Targul de Carte Gaudeamus din data de 21 noiembrie, ora 16.00, organizata la standul Editurii RAO.
Perioada de desfasurare a concursului: 10 noiembrie – 20 noiembrie 2012, orele 20.00. Castigatorul va fi afisat pe site in data de 21 noiembrie, la orele 00.00.
Va multumim!
Vizionati aici Albumele de Fotografii Basarabia-Bucovina.Info
Dati un “Like” Paginii de Facebook Basarabia-Bucovina.Info
Shortlink:
Pingback: Lansarea de la Chisinau a cartii generalului Ion Costas TRANSNISTRIA 1989-1992. Cronica unui razboi “nedeclarat” – VIDEO. AUDIO – Larry Watts si Ioan Talpes la Radio Romania | Victor Roncea Blog
Pingback: Castigatorul concursului Rao Books – Basarabia-Bucovina.Info. EXCLUSIV: Cum a fost eliberat Igor Smirnov. Tradarea lui Snegur. ANEXELE volumului generalului Ion Costas. DOCUMENTE | Basarabia-Bucovina.Info
Pingback: EXCLUSIV: Cum a fost eliberat Igor Smirnov. Tradarea lui Snegur. Castigatorul Concursului Rao Books – Basarabia-Bucovina.Info despre Razboiul din Transnistria si ANEXELE volumului generalului Ion Costas. DOCUMENTE | Victor Roncea Blog
Pingback: 21 de ani de la războiul de pe Nistru. Istoria unei fotografii memorabile a maestrului de front Tudor Iovu | Victor Roncea Blog