Cum a fost rapit Igor Smirnov de la Kiev (II). Concursul Rao Books – Basarabia-Bucovina.Info: Castiga acum cartea generalului Ion Costas TRANSNISTRIA 1989-1992. Cronica unui razboi “nedeclarat”

Daţi mai departeTweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Basarabia-Bucovina.Info publica in exclusivitate al doilea extras-bomba din cartea generalului Ion Costas TRANSNISTRIA 1989-1992. Cronica unui razboi “nedeclarat” publicata de Editura RAO.

Cititi prima parte la CONCURS RAO BOOKS – BASARABIA-BUCOVINA.INFO. Castiga acum cartea generalului Ion Costas TRANSNISTRIA 1989-1992. Cronica unui razboi “nedeclarat”

“Operaţiunea a fost planificată cu exactitate, în stil militar, şi elaborată în detaliu, cu posibile variante de acţiune ale grupului operativ în cazul mo­dificării situaţiei. Informaţiile şi elaborarea acestui plan de reţinere a crimi­nalului Smirnov şi a echipei au fost strict secretizate, în primul rând, faţă de cadrele Ministerului Securităţii naţionale al Moldovei (şef – A. Plugaru). La elaborarea planului operaţiunii, au mai participat împreună cu mine alţi doi ofiţeri superiori ai MAI, în care aveam încredere. Am ordonat ca opera­ţiunea să fie pusă în practică de Chiril Panteleev, şef de direcţie la MAI, un ofiţer patriot, devotat neamului, curajos şi inteligent. Panteleev a plecat la Kiev la 27 august 1991, în fruntea unei echipe de intervenţie, alcătuite din carabinierii Radu Stratan, Victor Breahnă şi Gheorghe Ciobanu. În jurul orei 17.00, a sosit în capitala Ucrainei, a cazat grupul la hotelul Dinamo şi s-a dus la MAI în audienţă la ministrul Vasilişin, căruia i-am adresat o scri­soare cu următorul conţinut:

Ministrului afacerilo­r interne al Ucrainei, generalul‑co­lo­nel de m­iliţie Vasilişin A.V.

Începând cu 27 august 1991, Procuratura Republicii Moldova efectuează o anchetă în dosarul penal intentat împotriva unor lideri din Transnistria, care întreprind activităţi anticonstituţionale, constând în acţiuni ce în­calcă integritatea teritorială a Moldovei, inclusiv prin proclamarea ilegală, în septembrie 1990, a RSS Moldoveneşti Transnistrene, înfiinţarea unor structuri paralele ale puterii etc. În plus, în zilele puciului din URSS, aceş­tia au înfiinţat în oraşul Tiraspol un comitet de sprijinire a GKCP şi au adoptat o serie de măsuri concrete de îndeplinire a hotărârilor acestora. Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova are un ordin de reţi­nere şi arestare a unuia dintre liderii importanţi, dl Smirnov Igor nikolaevici, care se ascunde pe teritoriul Ucrainei (Kiev). Rugăm să susţi­neţi şi să acordaţi ajutorul necesar grupului de cadre ale MAI moldove­nesc, condus de locotenent-colonelul de poliţie Panteleev C.M., în vederea reţinerii infractorului (Smirnov I.n.).

Cu stimă şi respect, Ministru, General-maior I. Costaş

Întrucât Vasilişin se afla în acel moment la Sovietul Suprem al Ucrainei, Panteleev a fost primit de primul adjunct al acestuia, generalul-locotenent Berdov din cadrul Serviciului Intern, căruia i-a şi fost înmânată scrisoarea semnată de mine. Documentul conţinea rugămintea de a ne acorda sprijin în vederea căutării şi reţinerii infractorului. Scrisoarea avea anexată o co­pie a mandatului de arestare a lui Smirnov semnată de procurorul general. Panteleev le-a adus la cunoştinţă omologilor săi faptul că, potrivit informa­ţiilor operative ale MAI moldovenesc, Smirnov împreună cu un grup de persoane din Tiraspol au sosit în secret la Kiev şi încearcă să obţină o audi­enţă la preşedintele Ucrainei, Leonid Kravciuk. Scopul vizitei era să înmâ­neze declaraţiile şi o serie de documente ce conţineau cererea de primire a Transnistriei în componenţa Ucrainei.

Generalul-locotenent Berdov, un bărbat înalt, cu părul sur, de vreo şai­zeci de ani, a dialogat cu omologul său pe un ton rece şi arogant. În loc de răspuns la cererea de a acorda sprijin, a început să citească o prelegere des­pre independenţa Ucrainei, asupra căreia, chipurile, ar atenta Poliţia din Moldova, precum şi despre Transnistria văzută, se pare de ucraineni, ca un „străvechi pământ ucrainean“.

Pe parcursul discuţiei de o oră, locotenent-colonelul Panteleev a încer­cat fără succes să-l atragă pe general de partea sa: a vorbit despre faptul că lui Smirnov îi este străin pământul Moldovei, că, de fapt, acesta a uzurpat puterea, încercând să dispună de un teritoriu imens la nivel de republică şi că aceasta reprezintă o infracţiune gravă, o lovitură de stat. Berdov a ascul­tat cu ostilitate şi, fără să răspundă cererii pentru un ajutor concret, l-a tri­mis pe Panteleev la şeful Direcţiei Afacerilor Interne din Kiev cu care, se pare, s-ar fi înţeles în privinţa „sprijinului“ pentru capturarea lui Smirnov. Panteleev a sosit la Direcţia Generală a Afacerilor Interne de la Kiev pe la ora 21.00. A fost primit de şeful Direcţiei, Vladimir Starovoit, care dădea impresia că nu ar şti nimic despre misiunea grupului de la Chişinău. Colo­nelul a propus amânarea discuţiei pentru dimineaţă, dar nici dimineaţa nu a acordat niciun fel de sprijin, evitând prin toate mijloacele să ia vreo ho­tărâre concretă. Panteleev a înţeles că trebuie să acţioneze singur, s-a adre­sat direct Secţiei 6 a Direcţiei Afacerilor Interne, explicând că el caută un infractor periculos, având mandat de arestare pe numele acestuia. În vede­rea sprijinirii grupului de capturare a infractorului, a fost desemnat cadrul operativ A. Daniliuc. Cu ajutorul acestuia, s-a putut stabili că Smirnov se ascunde la acel moment în hotelul Kiev al Comitetului Central al Parti­dului Comunist Ucrainean (care, de altfel, era păzit de cadrele KGB din Ucraina) şi că acestuia i s-au mai alăturat doi deputaţi ai Consiliului Orăşe­nesc Rîbniţa din Moldova. Fugarii se simţeau ca nişte iepuri hăituiţi, în­ţelegeau că imunitatea lor ca deputaţi nu-i va ajuta. Aşa s-a şi întâmplat. Ulterior, Veaceslav Zagreadski a redat astfel ceea ce a simţit atunci: „Cu o zi înaintea arestării, eu şi I.n. Smirnov am mers la un restaurant, am luat o sticlă de votcă, ne-am adus aminte de toţi tovarăşii noştri – camarazi de luptă – şi parcă ne-a venit mai uşor, au apărut convingerea şi conştientiza­rea faptului că nu suntem singuri şi, în caz de nevoie, există cineva şi în Ucraina care să lupte pentru noi…“.”

Va urma

Intra in Concurs!

Castiga o carte-eveniment dedicata celor cazuti in luptele pentru integritatea Republicii Moldova si apararea fruntariilor Europei: TRANSNISTRIA 1989-1992. Cronica unui razboi “nedeclarat” – de general Ion Costas, lansata pe 8 noiembrie la Biblioteca Centrala Universitara “Carol I” si disponibila spre cumparare la Editura Rao.

Pentru a castiga cartea oferita de Editura RAO si portalul Basarabia-Bucovina.Info, trebuie sa indepliniti trei criterii:

1. Sa raspundeti la intrebarea: Cand a avut loc Razboiul din Transnistria?

2. Sa dati un Like paginii de Facebook a Grupului Editorial RAO

3. Si un Like pe pagina de Facebook Basarabia-Bucovina.Info

Trimiteti apoi raspunsul cu datele Dvs de contact pe adresa de e-mail: contact@basarabia-bucovina.info

In urma tragerii la sorti puteti deveni castigatorul unui volum al cartii generalului Ion Costas Transnistria 1989-1992: Cronica unui razboi “nedeclarat”

Castigatorul va fi desemnat prin tragerea la sorti din data de 20 noiembrie a.c. si apoi anuntat pe paginile de Facebook ale Rao Books si Basarabia-Bucovina.Info si prin e-mail.

Daca sunteti din Bucuresti puteti ridica volumul chiar de la autor, cu autograf, in cadrul lansarii de la Targul de Carte Gaudeamus din data de 21 noiembrie, ora 16.00, organizata la standul Editurii RAO.

Perioada de desfasurare a concursului: 10 noiembrie – 20 noiembrie 2012, orele 20.00. Castigatorul va fi afisat pe site in data de 21 noiembrie, la orele 00.00.

Va multumim!

Vizionati aici Albumele de Fotografii Basarabia-Bucovina.Info

Dati un “Like” Paginii de Facebook Basarabia-Bucovina.Info

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Shortlink:

8 Responses to Cum a fost rapit Igor Smirnov de la Kiev (II). Concursul Rao Books – Basarabia-Bucovina.Info: Castiga acum cartea generalului Ion Costas TRANSNISTRIA 1989-1992. Cronica unui razboi “nedeclarat”

  1. Pingback: Cum a fost rapit Igor Smirnov de sub nasul KGB la Kiev (II). Concursul Rao Books – Basarabia-Bucovina.Info: Castiga acum cartea generalului Ion Costas TRANSNISTRIA 1989-1992. Cronica unui razboi “nedeclarat” | Victor Roncea Blog

  2. Pingback: Cum a fost capturat Igor Smirnov (III). Lansarea cartii generalul Ion Costas la Chisinau. Larry Watts: CIA si SUA au gresit cu Moldova si Transnistria. CONCURSUL Basarabia-Bucovina.Info – RAO Books continua | Basarabia-Bucovina.Info

  3. Pingback: Lansarea de la Chisinau a cartii generalului Ion Costas TRANSNISTRIA 1989-1992. Cronica unui razboi “nedeclarat” – VIDEO. AUDIO – Larry Watts si Ioan Talpes la Radio Romania | Victor Roncea Blog

  4. Pingback: Castigatorul concursului Rao Books – Basarabia-Bucovina.Info. EXCLUSIV: Cum a fost eliberat Igor Smirnov. Tradarea lui Snegur. ANEXELE volumului generalului Ion Costas. DOC | Basarabia-Bucovina.Info

  5. Pingback: EXCLUSIV: Cum a fost eliberat Igor Smirnov. Tradarea lui Snegur. Castigatorul Concursului Rao Books – Basarabia-Bucovina.Info despre Razboiul din Transnistria si ANEXELE volumului generalului Ion Costas. DOCUMENTE | Victor Roncea Blog

  6. Pingback: 21 de ani de la războiul de pe Nistru. Istoria unei fotografii memorabile a maestrului de front Tudor Iovu | Victor Roncea Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *