70 de ani de la condamnarea la moarte a Mitropolitului Visarion Puiu, 137 de ani de la naştere (27 februarie). FOTOGRAFII DE ARHIVĂ

Daţi mai departeTweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

1932, Visarion Puiu - Episcop de Hotin - Basarabia-Bucovina.InfoTimp de trei zile, la Roman, Paşcani şi Neamţ au loc Zilele „Mitropolit Visarion Puiu“. Evenimentele din acest an marchează 70 de ani de la nedreapta condamnare la moarte a ierarhului şi 137 de ani de la naşterea sa, informează ziarul Lumina al Patriarhiei Române.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, la Roman, Paşcani şi Neamţ se va desfăşura cea de-a XX-a ediţie a Zilelor „Mitropolit Visarion Puiu“. Anul acesta, manifestările sunt organizate sub genericul „70 de ani de la condamnarea la moarte a Mitropolitului Visarion Puiu“. Programul manifestării începe pe 26 februarie 2016, la Paşcani, şi continua în Sala Unirii a Muzeului de Istorie din Roman, prin susţinerea comunicărilor ştiinţifice. „Comunicările şi mărturiile din opera şi arhiva Mitropolitului Visarion Puiu vor fi prezentate de cercetători, istorici, arhivari, preoţi şi profesori din ţară şi străinătate. Vom porni într-un pelerinaj pe urmele Mitropolitului Visarion Puiu la Paşcani, Betleemul vrednicului ierarh, şi la Neamţ. La Paşcani, vom poposi mai întâi la Biserica «Sfinţii Voievozi», iar apoi ne vom îndrepta spre Colegiul «Mihail Sadoveanu» din Paşcani. Aici ne vom întâlni cu şcolarii olimpici ai acestei instituţii de învăţământ şi vom marca astfel 137 de ani de la naşterea lui Visarion Puiu. Vor participa invitaţii noştri de seamă, care vor dialoga cu tinerii olimpici la disciplinele română şi religie, astfel încât să-l facem cunoscut pe Visarion Puiu în localitatea sa natală. Mâine, 27 februarie 2016, vom ajunge la casa memorială a Mitropolitului Visarion Puiu de la Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamţ. De asemenea, vom poposi în biserica Mănăstirii Neamţ şi la gropniţa aşezării monahale“, a relatat pr. Florin Ţuscanu, preşedintele Asociaţiei „Mitropolit Visarion Puiu“. Duminică, 28 februarie 2016, oaspeţii prezenţi la simpozion vor participa la Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Roman. În catedrala romaşcană şi în biserica Parohiei Trifeşti, judeţul Neamţ, se va săvârşi Parastasul pentru Mitropolitul Visarion. În după-amiaza zilei de duminică va fi organizat un tur la principalele biserici din oraşul Roman., mai informează sursa citată, preluată de Basarabia-Bucovina.Info.

Mitropolitul Visarion Puiu, 70 de ani de la condamnarea la moarte

de Arhim. Mihail Daniliuc

Sfârșitul lunii Făurar, ziua 27, este asociat de mulți iubitori ai istoriei Bisericii noastre Ortodoxe cu data nașterii Mitropolitului Bucovinei, Visarion Puiu. Se uită adesea că, pentru greu încercatul vlădică, ultimele zile ale lui februarie înseamnă și nedreapta stigmatizare a vieții sale prin condamnarea la moarte din 21 februarie 1946.

Aș încerca astăzi să vă aduc la cunoștință o serie de aspecte aparte din îndelungatul șir al nedreptăților îndurate de ierarh. După 1944, România a cunoscut dramatice schimbări pe toate planurile vieții politice, sociale, economice și religioase. S-au comis nenumărate abuzuri în numele noțiunii de „dreptate socialistă și comunistă”. Nedreapta „dreptate” i-a adus marelui Mitropolit Visarion Puiu condamnarea la pedeapsa capitală.

În luna mai a anului 1945 se înființase Tribunalul Poporului din București, având menirea să depisteze și să condamne persoanele care au uneltit împotriva intereselor statului român, considerate vinovate pentru dezastrul țării. S-a întocmit un tabel cu 302 inculpați. La numărul curent 293 era trecut în acel registru Mitropolitul Visarion Puiu, șeful misiunii ortodoxe din Transnistria. Persoanele incriminate au fost grupate în așa-numite loturi. Visarion Puiu făcea parte din lotul 11, alături de Gheorghe A. C. Cuza, Alexandru C. Cuzoin, Alexandru Gregorian și alții. Capetele de acuzare sunau cam în felul următor: „Fac parte din coloana a V-a germană din România, care prin grai, prin scris, prin acțiune personală au subjugat țara Germaniei hitleriste din punct de vedere ideologic, politic, militar, economic și financiar, au declarat și susținut războiul împotriva URSS, au semănat și cultivat ura contra popoarelor conlocuitoare din România”. Actul de învinuire cuprindea 46 de file pentru toate cele 11 persoane; la 19 februarie 1946 Consiliul de Miniștri l-a aprobat, hotărând sesizarea Tribunalului Poporului, spre judecare. A urmat chemarea în judecată, pe 20 februarie, prin citație publicată în „Monitorul Oficial”, ziarul „Scânteia” și prin comunicate difuzate la postul național de radio. În ziua stabilită a avut loc procesul, Visarion Puiu fiind judecat în lipsă. Ierarhul luase drumul unui amar și îndelungat exil încă din luna august 1944. Sentința s-a pronunțat în ziua următoare. Iată ce cuprindea hotărârea cu nr. 11, luată în ședința publică din 21 februarie: „Acuzatul Visarion Puiu, fost Mitropolit al Odessei, este acuzat de dezastrul țării prin săvârșirea crimei de război prevăzută de art. 2, lit. J și pedepsită de alin. 3 din Legea 312/1945. De aceea este condamnat să sufere pedeapsa cu moartea”.

Visarion Puiu a deschis lista clericilor stigmatizați de regimul totalitar ateu, fiind singurul condamnat la moarte de comuniști. Nu peste mult timp, numeroși episcopi s-au văzut îndepărtați din scaune și trimiși în uitare și ignoranță, dar nici un altul nu a primit o astfel de crudă înfierare. Dacă nu s-ar fi aflat în exil, mitropolitul ar fi sfârșit probabil răpus de gloanțe. Bunul Dumnezeu l-a salvat pe credinciosul Său rob, precum oarecând pe Iosif de prigoana fraților săi. Dosarul P-24541 – existent la ASRI – vol. VIII, filele 122-148, 157, unde se lămuresc condițiile condamnării la moarte a Mitropolitului Visarion Puiu, arată încă un amănunt foarte important, deși vor fi necesare cercetări intense spre a-l clarifica. Se amintește de un recurs făcut de condamnat, ce demontează punct cu punct toate acuzațiile aduse. Nu se menționează căile prin care s-a intentat recursul. Probabil că ierarhul a reușit să țină legătura cu prieteni sau rude rămase în România. Cea mai plauzibilă ipoteză ar fi aceea că vlădica a trimis din exil apărarea, iar un avocat din țară ar fi încercat soluția recursului, dar fără sorți de izbândă.

Statul român nu s-a mulțumit doar cu pronunțarea condamnării la moarte, ci a încercat să obțină extrădarea inculpatului în vederea executării pedepsei. Același fond documentar conține o altă dovadă grăitoare în acest sens. Ne referim la un document al Legației Regale a României din Italia, datat din luna august 1947. Opisul cuprinde un răspuns al sus-numitei instituții către Gheor­ghe Tătărăscu, vicepreședintele Consiliului de Miniștri și ministrul afacerilor externe. Din el se deduce că Guvernul român a făcut repetate demersuri pe lângă Ministerul Afacerilor Străine italian, cerând extrădarea Mitropolitului Visarion Puiu. Răspunsul statului italian preciza limpede: „Mitropolitul român nu este inclus în listele criminalilor de război ale Comisiei Națiunilor Unite pentru crime de război”.

Cu greu ne putem închipui durerea sufletească ce l-a cuprins pe vlădica Visarion la aflarea acestei tragice și nedrepte condamnări. Din însemnările apropiaților din exil deducem faptul că pribeagul ierarh a fost preocupat în mod constant de această problemă. Faptul că a încercat să conteste sentința, faptul că a pregătit apărarea, demontând punct cu punct capetele acuzării, demon­strează din plin acest lucru.

Deși acuzațiile aduse vlădicului Visarion s-au lămurit în decursul celor 26 de ani trecuți de la evenimentele din 1989, dovedindu-se neadevăruri grosolane, totuși, din punct de vedere juridic, după mai bine de două decenii de libertate, mitropolitul rămâne, din păcate, cu aceeași condamnare nedreaptă: criminal de război. Oare cât timp va mai trece până ce autoritățile în drept vor înțelege că învinuirile și procesul intentat Mitropolitului Visarion n-au reprezentat decât ieftine mașinațiuni politice regizate de dușmanii Bisericii și nea­mului?

Sursa: Ziarul Lumina al Patriarhiei Române via Basarabia-Bucovina.Info

Fotografii din viaţa marelui român:

Parintele Visarion Puiu la Palatul Mitropolitan Parintele Visarion Puiu Episcop al Hotinului1930, Visarion Puiu - Episcop de Hotin - Basarabia-Bucovina.Info Visarion Puiu - Episcop de Hotin Basarabia-Bucovina.Info Parintele Visarion Puiu investit Mitropolit al Bucovinei de regele Carol al II-lea Parintele Visarion Puiu piatra de temelie a Catedralei Parintele Visarion Puiu insotit de ofiteri ai Armatei Romane Mitropolitul Visarion Puiu al Bucovinei la instalare Mitropolitul Visarion Puiu al Bucovinei la Vatra Dornei, alături de patriarhul Miron Cristea Parintele Visarion Puiu oficiaza un Parastas pentru soldati romani cazuti pe frontul antisovietic la Odesa Parintele Visarion Puiu Mitropolitul Bucovine la o solemnitate Mitropolitul Visarion Puiu si ministrul Cultelor Alexandru Lapedatu 14 Visarion Puiu si Ion Nistor spre Palatul Mitropolitan 1918 - Basarabia-Bucovina.Info Mitropolitul Visarion Puiu - Basarabia-Bucovina.Info Mitropolitul Visarion Puiu in Exil - Basarabia-Bucovina.Info Parastas la semicentenar_visarion_puiu_foto_lucian_filip_2014 - Basarabia-Bucovina.Info Inmormantarea Mitropolitului Visarion Puiu - Basarabia-Bucovina.Info Mormantul Mitropolitului - Tombe_Visarion_Puiu,_Cimetière_du_Montparnasse Basarabia-Bucovina.Info Placa de la Mormantul Mitropolitului Tombe_Visarion_Puiu,_Cimetière_du_Montparnasse Basarabia-Bucovina.Info

Mai multe fotografii la FOTOTECA ORTODOXIEI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Shortlink:

2 Responses to 70 de ani de la condamnarea la moarte a Mitropolitului Visarion Puiu, 137 de ani de la naştere (27 februarie). FOTOGRAFII DE ARHIVĂ

  1. Pingback: Mitropolitul Visarion Puiu, un alt "criminal de război" pe care Biserica naţională şi românii îl omagiază cu veneraţie - Ziaristi OnlineZiaristi Online

  2. Pingback: 70 de ani de la condamnarea la moarte a Mitropolitului Visarion Puiu, 137 de ani de la naştere | Buciumul – Publicaţie de informaţie şi atitudine naţionalistă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *