155 de ani de la nașterea Mareșalului Alexandru Averescu (9 martie 1859, Babele, Ismail – 3 octombrie 1938) FOTO-DOCUMENTAR

Daţi mai departeTweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Maresalul Alexandru Averescu - 155 de ani de la nastere“Mareşalul Alexandru Averescu în panteonul istoriei naţionale”

Maresal Alexandru Averescu - Basarabia-Bucovina.InfoFundația  buzoiană, ce cu mândrie poartă numele  primului comandant al glorioasei Armate a 2-a, Maresal Averescu, a organizat, luni 10 martie,  simpozionul Mareşalul Alexandru Averescu în panteonul istoriei naţionale.

Manifestarea științifică, care se constituie un omagiu adus militarului, omului şi legendei Averescu, la 155 de ani de la naştere, l-a avut invitat de onoare pe academicianul Șerban Papacostea, care, în copilărie, l-a cunoscut personal pe mareșal.

Generalul de brigadă dr. Lucian Foca, președintele Fundaţiei “Mareşal Alexandru Averescu”, moderatorul simpozionul, a trecut în revistă obiectivele și principalele activități desfășurate de fundației și a evocat personalitatea celui care a contribuit la înscrierea unor glorioase pagini de istorie militară şi la făurirea României Mari.

Simion Gheorghiu, doctor în istorie, cercetător ştiinţific la Institutul Naţional de Istorie “Nicolae Iorga”, a relevant modul în care era reflectată personalitatea militarului şi omului politic în conştiinţa contemporanilor, iar profesorul Emil Niculescu, de la Cercul Militar din Buzău, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a reliefat felul în care mareșalul şi memorialistul era perceput de tânara generaţie de intelectuali ai epocii interbelice. Colonel (r) Mihai GOIA, lector universitar doctor a prezentat una dintre intransigentele poziţii postbelice ale lui Averescu în ciclul “Răspunderilor”.

Academicianul Şerban Papacostea, director al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga“, între anii 1990-2000, a făcut o radiografie complexă a ceea ce însemnat Averescu pentru România, rezultat al trăirilor personale și al studierii documentelor ce au aparținut tatălui său, juristul Petru Papacostea,  secretarul politic al mareșalului.

În încheierea simpozionului, generalul de brigadă dr. Lucian Foca a mulțumit pentru intervenţiile care au luminat unghiuri, poate, unora, necunoscute, ale  memoriei lui Alexandru Averescu, menționând faptul că fundaţia va continua, în demersurile sale, să promoveze valorile istoriei şi culturii naţionale.

Fundatia Maresal Averescu simpozion 155 de aniLa manifestare au asistat  membrii Consiliului Judeţean Buzău al elevilor, preşedinte elev Ştefan Enică, elevii clasei a XII-a E de la Liceul Pedagogic “Spiru Haret”, însoțiți de profesor Felicia Boşcodeală, care le-a propus acestora o oră de istorie altfel, militari din garnizoana  Buzău şi, nu în ultimul rând, membrii consiliului director al Fundaţiei “Mareşal Alexandru Averescu”.

Oaspeții au vizitat muzeul Diviziei 2 Infanterie “Getica”, continuatoarea tradițiilor de luptă ale Armatei a 2-a,  unde de află o sală dedicată mareșalului și au făcut o fotografie de grup lângă bustul lui Alexandru Averescu aflat în fața comandamentului diviziei.

Locotenent-colonel Romeo Feraru

In continuare, Basarabia-Bucovina.Info va prezinta mai multe fotografii de arhiva obtinute gratie documentarilor Fundatiei Maresal Averescu cat si Biografia unei personalitati complexe, realizata de Agerpres, la aniversarea a 155 de ani de la nasterea militarului si omului politic Alexandru Averescu.

Casa din Babele, Ismail in care s-a nascut maresalul Alexandru Averescu - demoalata de sovietici - Basarabia-Bucovina.InfoMareșalul Alexandru Averescu, președinte al ”Ligii Poporului”, prim-ministru al României (1918, 1920-1921, 1926-1927), s-a născut în localitatea Babele, lângă Ismail (în prezent Ucraina), la 9/21 martie 1859, conform surselor oficiale.

A urmat cursurile Școlii de Arte și Meserii din București (1876), absolvind apoi Școala Divizionară Militară de la Mănăstirea Dealu (1881), iar în 1886, Școala Superioară de Război de la Torino (Italia).

Alexandru Averescu la 30 august 1889 - Capitan si in 15 iulie 1881 Sublt rosior

Ofițer de carieră, a urcat toate treptele ierarhiei militare: sublocotenent (1881), căpitan (1889), general de brigadă (1906), mareșal (1930).

Regele Ferdinand si Generalii Averescu Verdea 1917 - Basarabia-Bucovina.Info

Devenit șef al Marelui Stat Major al armatei în 1911, la începutul primei mari conflagrații mondiale a primit comanda Corpului 1 armată (1914), iar, în momentul intrării României în război, era comandantul Armatei 2 (1916-1918) și al Grupului de armate de sud (1916).

Generalul Alexandru Averescu in mijlocul ofiterilor din comandamentul Armatei a II-a

Este de remarcat că mareșalul Averescu a participat la marile campanii militare purtate de România în perioada modernă: în timpul Războiului de independență (1877-1878) s-a înrolat ca sergent-voluntar, dobândind brevetul de ofițer; în perioada celui de-al doilea Război balcanic (1913) a comandat operațiunile armatei române din Bulgaria, iar în Războiul pentru Întregirea României (1916-1919), a deținut o poziție de prim rang.

Generalii Henri Berthelot si Alexandru Averescu la Onesti mai 1917 - Basarabia-Bucovina.Info

Pentru a salva situația care se crease, în toamna lui 1916, a elaborat un plan militar ce viza apărarea Capitalei: Operațiunea Flămânda. În vara lui 1917, a pregătit și condus bătălia ofensivă de la Mărăști (11/24 iul—19 iul./1 aug.).

Maresalul Averescu cu o noua distinctie  - Basarabia-Bucovina.Info

A fost unul dintre cei mai de seamă comandanți ai armatei române moderne, fiind ridicat, în 1930, la rangul de mareșal al României.

Omul politic Alexandru Averescu - Basarabia-Bucovina.Info

În plan politic, după ce și-a dat demisia din armată (militarii nu puteau desfășura activitate politică), la 2 aprilie 1918 a lansat un apel ”Către toți românii”, anunțându-și hotărârea de a crea Liga Poporului, ”a cărei singură menire ar fi îndreptarea dorită și cerută de toți”.

Maresalul Averescu la Marasti - Basarabia-Bucovina.Info

Cu maximă sinceritate și dând dovadă că a descifrat sensul profund al nemulțumirilor societății românești din acea perioadă, Alexandru Averescu mărturisea mai târziu: ”Am intrat în viața politică împins de împrejurări: nici nu-mi trecea prin minte că într-o zi voi juca în țara mea un rol politic, pe care evenimentele din urma războiului mi l-au rezervat”.

Maresalul Alexandru Averescu - omul politic - Basarabia-Bucovina.Info

Și tot el venea să precizeze: ”În mijlocul frământărilor de război, conștiința generală și-a dat seama că răspunderea nenorocirilor prin care trecea se datorează mentalităților oamenilor care au avut destinele țării în mâini, adică partidelor politice care au cârmuit țara până la război. S-a născut atunci dorința neînfrânată de a se rupe cu trecutul și a se porni pe o cale nouă în viața politică. Această dorință a fost generală. Privirile tuturor acelora care au fost luați de noul curent s-au îndreptat asupra mea. Am crezut că m-aș fi făcut vinovat de adevărată lipsă de iubire de țară și de neam a nu primi steagul ce mi se punea din senin în mână”.

Maresalul Alexandru Averescu si Regina Maria la Sanatoriul In Carpati 1917 - Basarabia-Bucovina.Info

Astfel încât, împreună cu un grup de oameni politici desprins din Partidul Conservator, în aprilie 1918 a fost înființată Liga Poporului, formațiune politică ce avea să aibă, pentru prima dată, reprezentare națională după război. În 1920, Liga s-a transformat în Partidul Poporului.

Maresalul Alexandru Averescu pilot - Basarabia-Bucovina.Info

Ministru de război în guvernul I. I. C. Brătianu, a coordonat acțiunile militare pentru înăbușirea răscoalei țărănești din 1907, Averescu a devenit prim-ministru și ministru ad-interim la Externe, în perioada 29 ian./11 febr.-5/18 mart. 1918.

Maresalul Alexandru Averescu - Campul Istoric Marasti - Basarabia-Bucovina.Info

În fruntea noii formațiuni, Partidul Poporului a exercitat, pentru a doua oară, funcția de președinte al Consiliului de Miniștri în perioada 13 martie 1920-17 decembrie 1921 (perioadă în care, printre altele, se decretează reforma agrară și este reprimată greva generală din octombrie 1920 a muncitorilor din România) și apoi între 30 martie 1926-3 iunie 1927.

Maresalul Averescu la manevre regale - 1932

A funcționat și ca ministru secretar de stat și consilier al Coroanei (1938).

Generalii Henri Berthelot si Alexandru Averescu - 1917 - Basarabia-Bucovina.Info

În afara activității politice și militare, a desfășurat și o activitate publicistică, în special ca director al revistei ”România Militară”.

Maresalul Averescu si Regele Ferdinand la Marasti - Basarabia-Bucovina.Info

A lăsat câteva lucrări de specialitate: ”Tactica” (3 volume, 1887-1889), ”Jocul de război” (1903), ”Călăuza ofițerului” (1904), ”Operațiunile de la Flămânda” (1924), dar și de memorialistică (”Răspunderile”, 1918, ”Notițe zilnice de război 1916-1918”, 2 vol., 1937).

Regele Ferdinand si generalii Averescu, Grigorescu, Prezan la o slujba religioasa la Sascut - Basarabia-Bucovina.Info

A fost distins cu ordinele ”Steaua României” și ”Coroana României” și cu medaliile ”Bene Merenti” și ”Crucea Trecerii Dunării”.

Regele Ferdinand si Generalii Averescu si Vaitoianu pe frontul de la Grozavesti - Basarabia-Bucovina.Info

La 7 iunie 1923, a devenit membru de onoare al Academiei Române, în semn de recunoaștere și prețuire a meritelor sale în plan politic și militar.

Fundatia Maresal Alexandru Averescu

Mareșalul Alexandru Averescu a murit la 2 octombrie 1938, trupul său neînsuflețit fiind depus în cripta de la Mărăști, în mausoleul ridicat aici prin străduința sa, pentru a cinsti pe eroii bătăliilor din vara anului 1917.

Documentare: Anca Pandea, Irina Cristea

Editor: Marina Bădulescu/ Agerpres

La acest documentar al Agerpres, ilustrat de Basarabia-Bucovina.Info cu fotografiile Fundatiei Maresal Averescu, adaugam si o imagine memorabila, cu marele ziarist Pamfil Seicaru, decorat pe front de Regele Ferdinand, in prezenta Reginei Maria si a Maresalului Alexandru Averescu, pe atunci general. Reproducerea este incurajata cu mentionarea tuturor surselor.

Pamfil Seicaru distins cu ordinul Mihai Viteazul in urma luptelor de la Oituz de catre Regele Ferdinand alaturi de Regina Maria si generalul Alexandru Averescu - Basarabia-Bucovina.Info

Vedeti si:

Placa comemorativa de la scoala Maresalului Averescu din Babele sta la umbra. Foto-Reportaj

Scoala maresalului Alexandru Averescu din satul Babele, regiunea Bugeac, Basarabia de Sud

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Shortlink: