Incursiune in Tiraspol, capitala imperiului invizibil. 50 de stop-cadre din Transnistria. Foto-Reportaj Exclusiv Basarabia-Bucovina.Info

Daţi mai departeTweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Incursiunea intreprinsa de Basarabia-Bucovina. Info in Transnistria, luna trecuta, a cuprins mai multe etape si obiective, istorice, culturale si religioase, pe care le vom prezenta, in detaliu, in postarile noastre, insotite si de mai multe filmari din Tighina si Tiraspol. Am prezentat, intr-un prim articol exclusiv, zona aflata dincoace de Nistru dar sub control ruso-transnistrean: Cetatea Tighina, bastion geopolitic de sute de ani aflat pe o frontiera geostrategica de mii de ani, daca luam in considerare Valul lui Traian care se opreste la Nistru. Va introducem asadar in misterele de dupa sarma ghimpata din rasaritul romanesc, in care se afla tintuiti, impreuna, romani, ucraineni si rusi, ca intr-o uriasa rezervatie sovietica incremenita in timp.

Din Tighina, pornim spre Tiraspol. In primul rand, ne (mai) trebuie bani. In caz de nevoie, puteti sa schimbati – la negru, evident -, leii Republicii Moldova pe rublele Transnistriei, la orice benzinarie, ceea ce am facut si noi. Scuze, contabili ai Guvernului Romaniei, intreprinzatorii privati ai “exchange”-ului ad-hoc nu ne-au dat chitanta si nici nu ne-au prezentat cursul de schimb “valutar”.

2 Ruble transnistrene - Basarabia-Bucovina.Info

Rubla transnistreana e mica, vioaie si nerecunoscuta in nici un alt colt al lumii.  Pe banconotele de aceeasi dimensiune cu leutul moldovenesc se afla ori Cetatea Tighina, pontata bine, pe 25 de ruble, ori un monument sovietic, depreciat la 1 rubla, ori, la un pret de 10 ruble si, respectiv 100 de ruble… Manastirea Noul Neamt si Catedrala Episcopiei Ortodoxe Ruse din Tiraspol! Sa mai zici ca comunistii nu sunt religiosi!

Copeica, numai buna pentru numismati liliputani, imita banutul fratesc de dincoace de Nistru.

Invariabil, pe toate bancnotele troneaza figura Generalissimului Suvorov, despre care se spune ca ar fi fondat Tiraspolul acum 220 de ani, la 1792, chiar daca insusi numele orasului vine de la Tyras, denumirea daco-romana a Nistrului, si polis, oras. Dar tot asa zic ungurii ca Stefan al V-lea al Ungariei a infiintat Cluj-Napoca iar Ptolomeu era beat cand a scris ca in inima Romaniei de azi se afla “una dintre cele mai însemnate localități din Dacia”, cu numele Napuca. N-apuca nici ungurii sa se bucure singuri de Cluj si nici rusii de Tiraspol, pentru ca, vrand nevrand, in asa-zisa Transnistrie tot romanii sunt majoritari, dupa care urmeaza minoritatea ucraineana si casta conducatoare ruseasca si cazaceasca.

“Populaţia băştinaşă a Transnistriei a fost neîntrerupt românească”

Regretata noastra colega de presa de la Chisinau, Galina Lungu – Dumnezeu sa o odihneasca in pace! -, prezenta intr-o sinteza ce purta titlul de mai sus continuitatea romaneasca dintre Nistru si Bug:

“Populaţia băştinaşă a Transnistriei în hotarele istorice cuprinse între Nistru şi Bugul Oriental a fost neîntrerupt, pe parcursul secolelor, majoritar românească. Acest lucru l-au demonstrat o serie de călători, geografi şi prelaţi, cum ar fi Gian Lorenzo D’Anania, Giovani Botero, Nicolo Barsi, care au depus în cărţi publicate mărturii asupra caracterului etnic românesc al acestui teritoriu.

Cu aproape 30 de ani înainte ca ruşii să treacă Bugul, în 1792, şi să anexeze Transnistria cu forţa armată, guvernul rus l-a trimis în recunoastere în această zonă pe cazacul Andrei Constantinov. Reîntors la curte, cazacul a raportat că nu a găsit nici un rus şi că a auzit „doar vorbă moldovenească şi tătărască”.

Protoiereul rus Lebentiev în lucrarea sa “Ucraina Hanului”, apărută în or.Herson, în 1860, recunoaşte că moldovenii sunt cei mai vechi trăitori pe locurile pe care se situează Transnistria. În context, scriitorul Bogdan Petriceicu Hasdeu afirma că la 1230 exista o populaţie românească compactă în Podolia Volnîi, care se mai regăsea compact şi în 1849, în număr de aproximativ 500 de mii de oameni. Acelaşi lucru este recunoscut şi în Marea Enciclopedie Rusă din secolul trecut, iar lingvistul sovietic Serghieski recunoaşte, în 1936, că românii şi ucrainienii au ocupat instantaneu acele locuri,”dacă nu mai repede românii”.

Odată cu mişcările revoluţionare din 1917, moldovenii transnistreni convoacă un congres la Odesa şi cer “lichirea Transnistriei de Basarabia”, “şcoala, liturghia şi judecăţile să se facă în limba română, să se folosească alfabetul latin”.

Caracterul moldovenesc (românesc) al ţinutului transnistrean a fost recunoscut de sovietici, atunci când au creat, în 1924, Republica Autonomă Moldovenească (RASSM) prin care a fost pus începutul prezenţei politico-geografice moldoveneşti în Transnistria. După 1940, Stalin dezmembrează atât Basarabia care pierde judeţele Bolgrad, Izmail, Cetatea Albă, Hotin, cât şi RASS Moldovenească, care pierde raioanele Cruti, Balta, Bârzu, Ocna şi Nani în favoarea Ucrainei.

De la 1792, populaţia Transnistriei a fost supusă unui intens proces de rusificare, iar teritoriul a fost transformat pentru următoarele secole într-un cap de pod al expansiunii ruseşti în Balcani.

O bună parte a populaţiei băştinaşe a fost exterminată de regimul comunist. Istoriografii susţin că în 1937 intelectualitatea din RASSM a fost acuzată de susţinerea duşmanului de clasă, fiind exterminat atât întregul guvern al republicii, cât şi scriitorii Nicolae Smochină, Toader Mălai, Nicolae Ţurcanu, Simion Dumitrescu, Petre Chioru, Mihai Andreescu, Mitrea Marcu, Alexandru Caftanachi, Iacob Doibani, Ion Corcin, Dumitru Bătrâncea, Nistor Cabac. În s. Butor, Grigoriopol au fost împuşcati 167 bărbaţi din cei 168 existenţi. Totodată, colectivizarea forţată şi închiderea bisericilor i-a determinat pe mulţi să fugă peste Nistru.

Necătând la aceasta, ultimul recensământ sovietic din 1989 arată că în circa 70-80% din localităţile din Transnistria populaţia românească constituia 40%, în timp ce ucrainenii constituiau 28% şi ruşii 25%. Totodată, în or. Tiraspol unde, în 1940, românii formau 65% din populaţie, în 1989 ei reprezentau abia 12%.

Rezultatele complete ale recesământului populaţiei în regiunea transnistreană a R.Moldova, petrecut în perioada 11-18 noiembrie 2004, arată că numărul total al populaţiei regiunii, în comparaţie cu 1989 s-a redus cu circa 25% sau cu peste 170 mii de locuitori. Populaţia or.Dubăsari s-a redus cu aproape 44%, populaţia or. Bender cu 30%, Camenca – cu 25%, Tiraspol – cu 21%, Râbniţa – cu 13%. Mai mult, s-au înregistrat schimbări în ceea ce priveşte structura populaţiei după naţionalităţile de bază. Astfel, ponderea populaţiei de etnie moldovenească s-a redus de la 40% la 31,9%, celei de etnie rusă s-a majorat de la 25,4% la 30,4%, celei de etnie urcraineană a crescut cu 0,5%.

Regiunea transnistreană cuprinde în prezent un teritoriu de circa 4 163 km2 sau 12% din teritoriul R.Moldova. Pe teritoriul Transnistriei se află 167 de localităţi, dintre care 4 oraşe, 8 orăşele şi 143 de sate. În ciuda izolării internaţionale, Transnistria şi-a creat toate atributele caracteristice unui stat – instituţii de stat, forţe armate, structuri de poliţie, servicii de securitate, organe vamale, propria valută, propriul sistem economic şi financiar”, scria Galina Lungu intr-un articol din Vocea Basarabiei, reprodus de Moldova.org.

Datele demografice nu sunt diferite nici azi, in special la sate. Dar sa ne intoarcem la incursiunea noastra in trecut.

Peste Nistru, printre cuiburile de mitraliera

Inarmati cu ruble si benzina, si ea, cum altfel?, ruseasca, la fel ca cea din Republica Moldova si Romania, purcedem spre Tiraspol, capitala imperiului pierdut: imperiul rosu. Sau a imperiului invizibil dar atat de prezent? Intr-adevar, daca cineva si-ar propune ar putea realiza o euro-rubla buna prin initierea pe teritoriul Transnistriei de calatorii in timp: inapoi in lumea bolsevica, avand drept slogan mai cunoscutul “Back in USSR”. Cu tot ce era “bun” si rau: strazile goale, libere de circulatie dar si incertitudinea care planeaza asupra fiecarei clipe: vei fi sau nu vei fi ridicat? In loc de autocare s-ar putea folosi tancuri sovietice, aflate destule prin parcarile “mall”-urilor de armament din Transnistria.

7 Reflexie de turla in Tiraspol 2012 - Foto Cristina Nichitus Roncea - Basarabia-Bucovina.Info

Singurele diferente majore si vizibile fata de vremurile comuniste sunt ca, pe strazile Lenin sau pe langa Sovietul Suprem, acum lucesc in soare, sau in balti, turle aurite de biserici chivernisite, iar, la capitolul economie de piata vs economie de stat, firmele comuniste s-au capitalizat in… “Sheriff”. Totul e “Sheriff”: benzinaria e “Sheriff”, alimentarele sunt “Sheriff”, bancile sunt “Sheriff”, si, probabil, si Catedrala din Tiraspol ar fi “Sheriff”, daca n-ar fi a Episcopiei Ruse ce tine de mareata Moscova.

Intrarea in Tiraspol se face admirand realizarile “Epocii” Igor Smirnov, stadionul si benzinaria “Sheriff”, in priveliste pe partea stanga. Mandria orasului, stadionul “Sheriff”, este “cel mai mare stadion de fotbal din Transnistria și din Republica Moldova”, unde presteaza chiar “campioana Moldovei”, echipa “Sheriff – Tiraspol“, antrenata de nimeni altul decat de fostul antrenor al echipei Steaua, Mihai Stoichiţă. Ne intrebam, desigur: e platit in ruble transnistrene?

Din geopolitica fotbalului si a companiilor trans-multi-nationale poti sa intelegi, adeseori, mult mai multe decat din ce enunta, sec, politicieni vremelnici amatori si negociatori internationali de fatada. De exemplu, la parterul stadionului ultrachivernisit, de zeci de milioane de euro, se afla reprezentanta firmei… Mercedes. Iar la 23 august anul acesta, ca sa mai dam un ultim exemplu, pe stadionul “Sheriff” a “evoluat” in meci cu Tiraspolul echipa franceza Olympique Marseille, în “play-off”-ul preliminariilor Ligii Europa. Carevasazica, coane Fanele, republica separatista nerecunoscuta, regim sovietic interzis in UE, dar Germania si Franta “evolueaza” gut-merci, pe euro-ruble, desigur. Dupa cum se vede, Steaua Rosie cu cinci colturi si-a schimbat doar culoarea, in Steaua Galbena a firmei “Sheriff”, controlate in continuare de Igor Smirnov, “patriarhul” KGB care a predat fraiele politicii mai tanarului Evgheni Sevciuk, in urma cu exact un an.

Pe langa aceste imbunatari ale lumii capitalului comunist, ramasitele Armatei Rosii rusesti deghizate in trupe pacificatoare nu te lasa sa uiti unde te afli. La trecerea pe podul spre Tiraspol, cuiburile mitralierelor si privirile plictisite dar scrutatoare ale soldatului rus, care libertate a adus pretutindenea s-a dus, te urmaresc cu atentie, ca de altfel la fiecare intrare sau iesire din orase sau sate mai importante.

Pe strazile care duc spre bulevardul principal, lipsit de trafic, care se deschide larg in centrul orasului, Lexus-uri albe ultimul tip – marca preferata a lui Igor Smirnov – sau alte Jeep-uri si Mercedesuri negre ruleaza imperial printre Volgi, Zhiguli si Moskviciuri prapadite.

De la statia Lenina pana la Suvorova, lumea se inghesuie, ca pe vremuri la noi, in autobuze ticsite sau “maxi-taxi”-uri rebegite.

La un colt, o batranica vinde seminte la cornet. Alaturi, concurenta, ofera garizi proaspeti. Din Nistru? “Normalnaya!”. De vizavi, Alexander Vasilievici Suvorov la face maiestos cu mana comerciantelor de seminte si garizi transnistreni.

Pustanii Tiraspolului sunt indoctrinati zilnic, prin simplii si atat de penetrantii factori vizuali: arta, cultura, media – cu toate intre ghilimele. Intr-un singur cuvant, inventat de rusi: propaganda. Mixtura de imperialism rusesc, propaganda comunista si pravolsavie aurita zgarie ochii “turistului”. Nu si pe cei ai locuitorilor, pentru care tot acest “cocktail Molotov” a devenit viata de zi cu zi.

Copii si insemne comuniste pe strazile din Tiraspol, Transnistri

21 Copii in Tiraspol 2012 - Basarabia-Bucovina.Info -foto Cristina Nichitus Roncea

Inscriptiile sovietice cu mesaje “educative” bantuie la tot pasul, ametind copiii Transnistriei. “Realism-socialismul” este inca in prefacere la Tiraspol.

22 Pisica neagra la Tiraspol 2012 - foto Cristina Nichitus Roncea - Basarabia-Bucovina.Info

Pisica neagra, simbolul Tiraspolului, ne indreapta pasii spre Sovietul raspublicii si Liderul ei Suprem: Vladimir Ilici Ulianov Lenin.

Statuia lui Lenin si Parlamentul din Tiraspol. CRISTINA NICHITUS

Statuia lui Lenin si Parlamentul din Tiraspol, Transnistria. CRI

25 Lenin la Tiraspol 2012 - foto Cristina Nichitus Roncea - Basarabia-Bucovina.Info

Statuia lui Lenin din Tiraspol. CRISTINA NICHITUS RONCEA / MEDIA

“Lider rus, lider rus, Te-au cocotat atat de sus, Ca sa te vada popoarele, Sau fiindca-ti put picioarele?” (dupa Pastorel Teodoreanu)

Stema comunista si Parlamentul din Tiraspol, Transnistria. CRIST

Intrarea in Parlamentul din Tiraspol, Transnistria. CRISTINA NIC

Pisica neagra nu slabeste nici Sovietul Suprem al “Pridnestrovskaia Moldavskaia Respublika” (PMR) AKA Parlamentul rosu din Tiraspol.

29 Tiraspol Lenin 2012 - foto Cristina Nichitus Roncea - Basarabia-Bucovina.Info

Spre deosebire de Coreea de Nord, soldatii transnistreni au telefon mobil si au chiar si voie sa-l foloseasca.

Statuia lui Lenin si Parlamentul din Tiraspol, Transnistria. CRI

Peisaj romantic in Tiraspol…

Monumentul separatistilor transnistreni, Tiraspol, Transnistria.

In aceeasi Piata centrala, ce poarta numele lui Suvorov (fosta Constitutiei) se afla si monumentul eroilor rusi si cazaci cazuti in timpul razboiului de la Nistru care a culminat cu secesiunea de Republica Moldova si revenirea PMR in baierele RASSM, cu mentiunea ca noua raspublica nu a emis pretentii asupra teritoriilor ajunse in Ucraina in schimb a insfacat o halca strategica de dincoace de Nistru.

32 Militian la Tiraspol 2012 - foto Cristina Nichitus Roncea - Basarabia-Bucovina.Info

Tancul sovietic, capela si monumentul eroilor transnistreni, TirMilitienii pazesc mausoleul care cuprinde si mormantul soldatului sovietic necunsocut, unde, dintr-o stea cu cinci colturi, la umbra unei capele pravoslavnice si sub protectia tancului sovietic eliberator, se iteste o flacara vesnica alimentata cu gaz ieftin rusesc.

Tancul sovietic, capela si monumentul eroilor transnistreni, Tir

Tancul sovietic, capela si monumentul eroilor transnistreni, Tir

36 Tanc Tiraspol 2012 -Basarabia-Bucovina.Info - foto Cristina Nichitus Roncea

Tancul sovietic, Lenin si Parlamentul din Tiraspol, Transnistria

In aceste imagini sta chintensenta ideologica a regimului sovieto-capitalist de la Tiraspol, asa cum a fost framantata ea in creuzetul strategilor de la Kremlin, de la fondarea RASSM si pana la proclamarea independentei PMR: mormantul eroului rus eliberator gardat de tancul sovietic, strajerul imperiului rosu, marele Lenin, Sovietul Suprem, steagul republicii nerecunoscute decat de Moscova, stema comunista cu secera si ciocanul cu lumina de la rasarit si steaua cu cinci colturi si, deasupra tuturor, turla instalata de generalul Kirill al Moscovei si Intregii Rusii si frumos poleita cu aur de catre mafiotii locali. Ce poate fi mai incantator?

Parlamentul din Tiraspol si malurile Nistrului. CRISTINA NICHITU

Parlamentul din Tiraspol si malurile Nistrului. CRISTINA NICHITU

Chiar daca nu se vede, si acum ard malurile Nistrului… mai ales la Tiraspol.

40 Podul peste Nistru la Tiraspol 2012 - Foto Cristina Nichitus Roncea - Basarabia-Bucovina.Info

Malurile Nistrului, Tiraspol, Transnistria. CRISTINA NICHITUS RO

Viata merge inainte, chiar si la Tiraspol.

42 Tiraspol - Transnistria - Basarabia-Bucovina. Info - Foto Victor Roncea

Priviri circumspecte te insotesc pretutindeni in Tiraspol.

43 Tiraspol Magazin 2012 - foto Cristina Nichitus Roncea - Basarabia-Bucovina.Info

Magazinele saracacioase te invita la suveniruri de neuitat.

Panouri cu insemne comuniste in Tiraspol, Transnistria. CRISTINA

Tancul sovietic, capela si panouri comuniste in Tiraspol, Transn

47 Tiraspol 2012 - foto Cristina Nichitus Roncea - Basarabia-Bucovina.Info

Parasind strazile aproape pustii ale fantomaticei capitale a imperiului invizibil, cu dominantele simbolistice ale noii ideologii sovieto-pravoslavnice, nu poti sa nu te intrebi, cu tristete: ce se va intampla cu copiii Transnistriei?

48 Cetatea Tighina de pe podul peste Nistru spre Tiraspol 2012- Transnistria - Basarabia-Bucovina. Info - Foto Victor Roncea

Inapoi, de pe podul peste Nistru dintre Tiraspol si Tighina, se iteste, frumoasa, Cetatea lui Petru Rares si Stefan cel Mare si Sfant, aducandu-ne aminte, inca o data, de rolul ei de fortareata a fruntariilor Europei pe istmul ponto-baltic. Fapt inteles cu prisosinta de Imperiul rusesc, motiv pentru care a si folosit-o in sens invers, timp de 200 de ani, de la ocuparea Basarabiei si pana azi – cu mici intermitente -, ca baza militara a Armatei Rusiei, oricum s-a denumit ea de-a lungul acestor veacuri intunecate pentru soarta romanilor din rasaritul romanesc: tarista, rosie sau putinista.

49 Manastirea Noul Neamt Chitcani 2012 - foto Cristina Nichitus Roncea - Basarabia-Bucovina.Info

50 Manastirea Noul Neamt - Vecernie - foto Cristina Nichitus Roncea - Basarabia-Bucovina.Info

In incheierea incursiunii in meandrele trans-nistrene poposim la Manastirea Noul Neamt, aflata dincoace de Nistru dar tot sub control rusesc. Pe drumul de vreo zece kilometri spre Chitcani trebuie sa treci printre alte bariere ale armatei pacificatoare. Aici este singurul loc in care am auzit vorba romanesca (sau “moldoveneasca”?), in acest periplu: la slujba de vecernie. Din pacate, doar glasul slujea in romaneste pentru ca Manastirea se inchina Moscovei.

Transnistria - Post de control - Basarabia-Bucovina.Info

In final ne exprimam speranta ca vom reusi sa aflam si sa va prezentam mai multe despre soarta romanilor din aceasta rezervatie – si nu numai a lor -, poate chiar de la autoritatile Transnistriei, a caror intentie de a deveni cat mai credibile este notabila. In postarile viitoare vom continua sa publicam fotografii si filmari de la principalele obiective istorice documentate in incursiunea noastra din acest teritoriu atat de incercat.

Intr-un alt reportaj special va vom prezenta soarta Cimitirului General Dragalina din Tighina si filmari din Tighina si Tiraspol

Foto si Text:  Cristina Nichitus Roncea si Victor Roncea / Basarabia.Bucovina.Info

Fotografiile Cristinei Nichitus Roncea din acest Foto-Reportaj au aparut si in ziarul Adevarul si la Agentia de Presa Mediafax

Vizionati aici Albumele de Fotografii Basarabia-Bucovina.Info

Dati un “Like” Paginii de Facebook Basarabia-Bucovina.Info

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Shortlink:

31 Responses to Incursiune in Tiraspol, capitala imperiului invizibil. 50 de stop-cadre din Transnistria. Foto-Reportaj Exclusiv Basarabia-Bucovina.Info

  1. Pingback: EXCLUSIV: Incursiune in Tiraspol, capitala imperiului invizibil. 50 de stop-cadre din Transnistria. Un Foto-Reportaj Basarabia-Bucovina.Info | Victor Roncea Blog

  2. Pingback: Lenin traieste la Tiraspol | Ziarişti Online

  3. Pingback: Mark traieste la New York, Lenin traieste la Tiraspol | Victor Roncea Blog

  4. Pingback: Marx traieste la New York, Lenin traieste la Tiraspol | Victor Roncea Blog

  5. Pingback: Incursiune in Transnistria. Azi: Tighina vazuta de Basarabia-Bucovina.Info. EXCLUSIV | Basarabia-Bucovina.Info

  6. Pingback: Basarabia-Bucovina.Info – Un an sub semnul lui Eminescu | Basarabia-Bucovina.Info

  7. Pingback: Portalul Basarabia-Bucovina.Info a implinit un an. Ce s-a publicat dar si ce a mai ramas, cum ar fi o selectie in 50.000 de fotografii din spatiul istoric si etno-cultural romanesc | Victor Roncea Blog

  8. Pingback: Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România anunta Premiile anului 2012: Cristina Nichitus Roncea si Victor Roncea – Premiul I – Pentru Foto-Reportajele Basarabia-Bucovina.Info - Incursiune in Transnistria | cristina nichitus roncea photography

  9. Pingback: Premiile Uniunii Ziaristilor Profesionisti (UZP) 2012 – Cristina Nichitus Roncea si Victor Roncea – Premiul I pentru Basarabia-Bucovina.Info | Ziaristi Online

  10. Pingback: Basarabia-Bucovina.Info – Premiul I pe 2012 oferit de Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania. Vizita la Graz si emisiune la Radio Helsinki. FOTO / VIDEO | Basarabia-Bucovina.Info

  11. Pingback: Basarabia-Bucovina.Info – Premiul I pe 2012 oferit de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România | - Q Magazine

  12. Pingback: UNIUNEA ZIARIŞTILOR PROFESIONIŞTI DIN ROMÂNIA ANUNTA PREMIILE ANULUI 2012: CRISTINA NICHITUS RONCEA SI VICTOR RONCEA – PREMIUL I – PENTRU FOTO-REPORTAJELE BASARABIA-BUCOVINA.INFO – INCURSIUNE IN TRANSNISTRIA-postat pe Victor RONCAEA.blog- RadioMe

  13. Pingback: Incursiune in Transnistria – Premiul I UZP Romania 2012 – Foto Reportaj Basarabia-Bucovina.Info | Romanian Breaking News

  14. Pingback: Gala Premiilor Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania – Cristina Nichitus Roncea si Victor Roncea, Premiul I, Presa scrisa si online, pentru Foto-Reportajul “Incursiune in Transnistria” de pe portalul Basarabia-Bucovina.Info. FOTO

  15. Pingback: Basarabia, omagiata la 95 de ani de la Unirea cu Tara la Gala Premiilor Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania. FOTO / VIDEO | Basarabia-Bucovina.Info

  16. Pingback: Victor Roncea CV | Victor Roncea's Weblog

  17. Pingback: Incursiunea in Transnistria, cu fotografii de Cristina Nichitus Roncea pentru Basarabia-Bucovina.Info si ZOOM Mediafax, la ordinea zilei in presa de pe ambele maluri ale Prutului | Victor Roncea Blog

  18. Pingback: Fotografii de Cristina Nichituş Roncea: Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România anunta Premiile anului 2012: Cristina Nichitus Roncea si Victor Roncea – Premiul I – Pentru Foto-Reportajele Basarabia-Bucovina.Info – Incursiune in Transnistria | Photography Studio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *